11. ročník mezinárodního filmového festivalu FRESH FILM FEST

23.09.2014 22:27

11. ročník mezinárodního filmového festivalu FRESH FILM FEST proběhl 17. - 21. 9. 2014 v Praze. Fresh Film Fest je mezinárodní soutěžní festival se zaměřením na debutovou a studentskou tvorbu. V pěti dnech představuje každoročně širokou přehlídku současné debutové a školní filmové produkce a hostí řadu profesionálních produktů a vzdělávacích programů. Soutěže celovečerních debutů a studentských filmů doplňují zvláštní uvedení, pocty a retrospektivy a řada distribučních premiér a jedinečných uvedení snímků renomovaných autorů. Fresh Film Fest organizuje společnost Fresh Films, s.r.o., společně s Young Talents, o.s.

Štáb MTD ve složení Matěj Čipera, Tuyet Chu Thi a Michael Veselý byl u toho. Měli jsme možnost účastnit se Slavnostního zahájení festivalu a samozřejmě i Slavnostního zakončení festivalu spojeného s předáváním cen vítězným filmům, o čemž se můžete přesvědčit na našem videu. Díky tlumočnici Kláře Herčíkové se nám podařilo realizovat i několik rozhovorů s porotci festivalu, na které se nyní můžete podívat:

  •  Tomáš Hrubý, talentovaný český producent. V roce 2009 spoluzaložil produkční společnost NUTPRODUKCE. Je producentem projektu Hořící keř (2013) pro HBO světově proslulé režisérky Agnieszky Hollandové, který byl nominován na Oscara a získal jedenáct Českých lvů. Dále produkoval krátkometrážní animovaný film Pandy (2013), který vyhrál třetí cenu v sekci Cinéfondation na filmovém festivalu v Cannes. Mezi jeho práce patří i dokumentární filmy, oceňovaná Pevnost a Velká noc, který vznikl v koprodukci s HBO. V současnosti pracuje na televizním seriálu HBO s názvem Wasteland. Jeho poslední producentský projekt Gottland byl k vidění ve veřejném prostoru toto léto a promítal se také v rámci festivalu Fresh Film Fest.
  • Kris Kelly, irský výtvarník a animátor a filmový tvůrce. Je spoluzakladatelem ceněného studia animace a vizuálních efektů BLACKNORTH. Zaměřuje se na ztvárnění emocí a tvořivost v digitálních médiích prostřednictvím prolínání starých a nových médií a technik s cílem vytvořit komplexní vizuální jazyk. Od roku 2009 vytváří původní filmy a digitální média, včetně her a aplikací. První film studia BLACKNORTH Here to Fall (2012) získal řadu ocenění včetně ceny BAFTA. Kris Kelly je autorem několika projektů dětského vysílání BBC pro nadaci Comic Relief. My Autism and me ( Můj autismus a já, 2011) vyhrál v roce 2013 mezinárodní televizní cenu Emmy a Living with Alcohol (Život s alkoholem, 2010) získal cenu BAFTA za Nejlepší populárně naučný film.
  • Monika Willi,  filmová střihačka rakouského původu. Získala zkušenosti i jako asistentka kamery a produkce. Je známá především svou prací na filmech Michaela Hanekeho Pianistka (2001), Bílá stuha (2009) nebo Láska (2012), za kterou získala řadu mezinárodních ocenění. Je autorkou střihu celovečerních filmů Barbary Albertové Nordrant, Bose Zellen (2003) nebo Mrtví a živí (2012). Dlouhodobě spolupracuje také s Michaelem Glawoggerem. Podílela se na jeho dokumentárních a experimentálních filmech Dělníkova smrt (2005), Contact High (2009), což potvrzuje její pověst střihačky, která je schopna se pohybovat napříč žánry. 
  • Dom Rotheroe, britský režisér dokumentárních a hraných filmů. Krátce po absolutoriu na filmové škole odjel Dom Rotheroe do války v Bosně vyzbrojený kamerou Hi8 a tisícem liber. Dokument Sarajevský deník (1993), který tam natočil, potom odkoupil Channel 4 a film byl jako televizní dokument nominován na cenu Britské filmové a televizní akademie. Rotheroe se potom vydal do Východního Timoru, kde se ocitl pod palbou, překonal blokádu kolem Bougainville a natočil dokument Kokosová revoluce (2000). Na kontě má přes dvacet dokumentárních filmů pro televizi Al Jazeera English z Libérie, Srí Lanky, Čečny, z Haiti, Libye, Západní Papuy a dalších míst. Jeho hraný celovečerní debut Můj bratr Tom (2001) i jeho druhý celovečerní film Předmět doličný A získaly uznání doma i v zahraničí.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
  • Rozhovor s ředitelkou festivalu Radkou Weiserovou je k přečtení v nejnovějším čísle časopisu GONG. 

Zpět

Kontakt

Multimediální Tvůrčí Dílna (MTD)
SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Výmolova 169 150 00 Praha 5 Radlice

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode