46. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana Ostrov 2014

11.10.2014 19:41

Jako filmový štáb MTD jsme se letos již podruhé účastnili Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Natáčeli jsme od Slavnostního zahájení festivalu až po Slavnostní zakončení festivalu na němž se předávaly ceny. Nenechali jsme si ujít ani zahájení fotbalového zápasu mezi realizačním týmem klubu festivalu a realizačním týmem klubu Amfora. Z každého dne jsme natočili i Festivalový deník.

Festivalový deník 6.10.

Festivalový deník 7.10.

 Festivalový deník 8.10 .

Festivalový deník 9.10.

Informace o účasti MTD na festivalu přinesly i další média  Zprávy pro neslyšící na ČT2  a Tiché zprávy.

Rozhovory našeho moderátora Matěje Čipery v českém znakovém jazyce se zajímavými osobnostmi festivalu:

  • Jaroslav Vízner, herec. Svou filmovou kariéru začal Jaroslav Vízner (bratr herce Oldřicha Víznera) v roce 1962 hlavní rolí ve filmu Život bez kytary. V šedesátých letech pak následovaly filmy Handlíři, Obraz, Úplně vyřízený chlap a série detektivek s Martinem. Hercem chtěl být už od mládí. Bohužel - z kádrových důvodů nebyl přijat na DAMU, takže nakonec vystudoval v roce 1956 Vyšší průmyslovou školu strojnickou, obor lodí. Po návratu z vojny nastoupil na místo asistenta produkce a režie u Krátkého filmu. V roce 1958 účinkoval krátkou dobu v Semaforu odkud se vydal na hereckou pouť po oblastních divadlech v Uherském Hradišti, Českém Těšíně a Kladně. V roce 1962 jej nakonec angažoval Jan Grossman do pražského Divadla Na zábradlí, kde pak působil až do svého odchodu do Švýcarska 22. srpna 1968. Uplatnil se úspěšně i v zahraničí. Hrál například ve filmech  Salamandr  (r. Alain Tanner), Přetržený výkřik (r.Miguel Courtois), Van Helsing (r. Stephen Sommers), Iluzionista (r. Neil Burger), Edith Piaf (r. Olivier Dahan). V roce 2001 se vrátil do Česka. 
  • Pavel Taussig, filmový historik a publicista.  Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého, kde i po roce 1989 přednášel. Podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejvýznamnější je patrně cyklus Úsměvy českého filmu. Je také duchovním otcem diváckých anket o nejoblíbenější Veselohru století a Krále filmového úsměvu století. Dalším významným pořadem z jeho dílny byl cyklus nazvaný Pokračování příště..., který se v šestadvaceti epizodách zabýval fenoménem domácích seriálů. Podílel se například na dokumentárních pořadech Protektorát (vzpomínky pamětníků na březen 1939), Pod křídly svatováclavské orlice (historie nechvalně proslulého nacistického vyznamenání), Na další štaci? (otázka kolaborace českých filmařů v období okupace), Neznámí hrdinové. V cyklu Příběhy slavných vystupuje ve funkci filmového historika, kde rozkrývá osudy a umělecké kariéry významných hereckých osobností minulého století (Jindřich Plachta, Karel Hašler, Vlasta Burian, Nataša Gollová, Jiřina Šejbalová, Svatopluk Beneš a další). Méně známým faktem zůstává Taussigovo autorství námětu k oscarovému filmu Kolja (1996), kde se také mihl na několik minut v epizodní figurce klenotníka. Je autorem publikací Devatero filmových řemesel Jiřího Brdečky, Hašek a film (společně s Elmarem Klosem) a Encyklopédia filmu. V nakladatelství Brána vydal i úspěšné knížky České filmové nebe a O věrném filmování Antonie Nedošinské a Theodora Pištěka.  Své články o české kinematografii a jejích osobnostech publikuje i v denním, kulturně společenském a odborném tisku, V knize Český biják popsal zákulisí, vznik i fámy několika slavných českých filmů.Je také mimo jiné velkým obdivovatelem spisovatele a avangardního filmaře Vladislava Vančury.
  • Ota Hofman ml., syn významného českého spisovatele a scénáristy Oty Hofmana (Návštěvníci, Pan Tau, Chobotnice z II. patra, Lucie, postrach ulice...), jehož jméno nese tento festival.
  • Jan Čenský, herec a moderátor. Vystudoval hudebně dramatickou konzervatoř. Už na škole byl obsazován do celé řady televizních rolí - první dostal v seriálu Zkoušky z dospělosti, potom následoval cyklus Tak se ptám, pohádky  Princezny na trvalou , O princezně, která ráčkovala, Princové jsou na draka, filmové role Když rozvod, tak rozvod, Dva na koni, jeden na oslu... Po konzervatoři nastoupil do Divadla pod Palmovkou, hostoval v Národním divadle a v roce 1990 se stal členem černého Divadla Ta Fantastika, se kterým projel skoro celý svět. Účinkuje také v řadě seriálů např. Zdivočelá země, Kriminálka Anděl, Ordinace v růžové zahradě. Vždy byl vášnivým sportovcem a zlákal ho téměř každý sport - windsurfing, lyžování, jachting, cyklistika...Má syna Matyáše. 
  • Martina Vedralová, studentka Filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO) v Písku, oboru režie a scénáristika. Na festivalu se účastnila  se svým filmem Řehtačky soutěže studentských filmů a v této kategorii i vyhrála. 
  • Adam Mišík, zpěvák, kytarista a herec. Mladší syn hudebníka Vladimíra Mišíka. Od dětství hraje ve filmech a televizních seriálech a také v divadelních rolích. V 7 letech natočil první film  Kráska v Nesnázích s režisérem Janem Hřebejkem. Od roku 2008 hraje na kytaru a zpívá v indie rockové skupině The Colorblinds (dříve BEK). V roce 2013 se vydává na sólovou dráhu a podepisuje smlouvu na své první sólové album Parfém. Jeho prvním hitem je song Tvoje světy. V anketě Český slavík Mattoni 2013 se stal objevem roku.
  •  Zdeněk Piškula a Alena Doláková, herci.  Zdeňka jste mohli vidět například v seriálu Vyprávěj, Doktoři z Počátků. Hostoval v divadlech U Hasičů, Divadlo Minor a Divadlo Broadway. Studuje na Pražské konzervatoři. Alenu jste mohli vidět v představeních Divadla v Celetné, sklepní scény Reduty Národního divadla Brno a Divadla na cucky. Společně účinkovali v nejnovější filmové pohádce režiséra jana Svěráka Tři bratři.
  • Veronika Kubařová, herečka. Filmovou hereckou kariéru začala v komedii Rafťáci (r. Karel Janák, 2006), objevila se v televizním filmu Stříbrná vůně mrazu (r. Jaromír Polišenský) a televizních pohádkách 100+1 princezna (r. Jaroslav Hanuš) nebo Škola ve mlejně (r. Karel Janák). V roce 2008 vytvořila roli princezny Rozmarýny v pohádce Nejkrásnější hádanka (r. Zdeněk Troška). Úspěch znamenala role po boku Ivana Trojana v televizním snímku Dívka a kouzelník (r. Juraj Herz), za niž získala cenu pro Televizní objev roku 2009. Absolventka pražské konzervatoře je v současné době v angažmá v Městském divadle Mladá Boleslav, kde vytvořila například titulní roli v slavném Shakespearově dramatu Romeo a Julie. Dále hrála ve filmech Ženy v pokušení (r. Jiří Vejdělek), Lidice (r. Petr Nikolaev), Můj vysvlečenej deník (r. Martin Dolenský), Duch nad zlato (r. Zdeněk Zelenka), Tři bratři (r. Jan Svěrák). Účinkovala i v seriálech Cirkus Bukowsky (r. Jan Pachl), Nevinné lži a Mazalové (r. Bořivoj Hořínek). 
  • Filip Antonio, herec, klavírista, zpěvák. Herecké a hudební vlohy se u něj začaly projevovat již od útlého věku. Stal se nejmladším účastníkem kurzů mladých klavíristů v Písku, lje žákem paní prof. Jany Korbelové. Zpívá a koncertuje s Kühnovým dětským sborem. První krůčky před kamerou absolvoval již jako 18-ti měsíční v seriálu Bazén. Hrál v pohádce Duch nad zlato (r. Zdeněk Zelenka). Hudební a herecké vlohy Filip Antonio zdědil bezesporu po své mamince - muzikálové a operetní zpěvačce a herečce Ditě Hořínkové, u které má v tomto směru veškerou podporu a zázemí. Filip Antonio s maminkou Ditou v současnosti připravují CD s hravými písničkami pro děti.   
  • Sabina Rojková, mladá, talentovaná herečka. S herectvím začala v 6 letech, kdy se rozhodla navštěvovat hodiny tanečního divadla.  Od roku 2008 se účastní letních a zimních hereckých soustředění s profesionálními umělci.Účinkovala v divadle ABC v Praze, kde hrála Adélku v představení Jana Eyrová. Od roku 2010 hrála také v pražském divadle Rokoko v představení s názvem Krvavá svatba. V roce 2010 začala natáčet seriál Ulice. V roce 2012 byla přijata na státní konzervatoř v Praze. V současné době účinkuje v divadelním představení Růžové brýle v divadle Ungelt, kde hraje spolu se Zuzanou Bydžovskou a Hanou Maciuchovou. Na festivalu jsme ji mohli vidět v pohádce Tři bratři (r. Jan Svěrák) a v hlavní roli filmu Poslední cyklista (r. Jiří Svoboda) Kromě herectví se věnuje také zpěvu a tanci.  
  • Filip Cíl, herec. Od malička byl členem folklórního souboru a snil o životě stráveném na jevišti. Mezi jeho koníčky patří tanec (folklór), hra na housle, violu, kontrabas, kytaru a píšťaly. Rád také sportuje. Studoval mezinárodní konzervatoř. O jeho herecké kariéře rozhodl Hynek Bočan, když Filipa vybral v castingu do role Maděrova syna v seriálu Zdivočelá země (1997).  V roce 2007 si ho vybral režisér Jiří Strach do pohádky Tři životy (2007), kde ztvárnil roli Vítka. Dále hrál v televizním filmu Kanadská noc (r. Zdeněk  Zelenka), v televizním filmu BrainStorm (r. Jiří Strach), ve třinácidílném seriálu První krok, v romské pohádce Dilino a čert (r. Jaroslav Hovorka), ve filmu Bludičky (r. Irena Pavlásková) i ve velmi úspěšné třídílné mysteriózní detektivce Ďáblova lest (r. Jiří Strach). Spolupráce s Jiřím Strachem a Filipem Cílem - jak se zdá- pokračuje a doufejme, že pokračovat bude. Po příběhu Setkání s hvězdou - Jana Hlaváčová se objevil ve filmu Vrásky z lásky a také v další ,,strachovské pohádce Šťastný smolař, kde si zahrál kominíka Filipa. Za tuto roli byl oceněn, získal Zlatého Dudka za nejlepší herecký chlapecký výkon. Je nutné také připomenout pořady pro děti, ve kterých Filip Cíl působí. Moderuje Studio kamarád. V současné době také účinkuje v Divadle v Dlouhé ve hře Wiliama Shakespeara Mnoho povyku pro nic
  • Radim Wolák,  pedagog, scénárista. Působí na katedře mediálních studií a v Centru pro mediální studia (CEMES). Zaměřuje se především na problematiku mediální gramotnosti a mediální výchovy. Pořádá kurzy zaměřené na mediální problematiku pro učitele základních i středních škol, podílí se na tvorbě metodických materiálů určených pro podporu zavádění mediální tematiky do výuky. Je aktivní též jako scénárista vzdělávacích a soutěžních pořadů pro děti a mládež (např. Případy detektiva Packala, Za školu, Být v obraze, Devatero řemesel a dalších). Je provozovatelem portálu FSV UK pro rozvoj mediální výchovy www.medialnigramotnost.cz. V senátu je členem Komise pro PR a zahraniční vztahy.  
  • Markéta Hoskovcová, dramaturgyně dětské tvorby ČT, více zde.
  • Luděk Horký, dramaturg a manažer dětské tvorby ČT, více zde.
  • Dáda Patrasová, herečka. Již jako malá holčička účinkovala Dáda v několika televizních pořadech, jako dítě z umělecké rodiny navštěvovala hodiny klavíru, chodila do výtvarného kroužku, navštěvovala Kuhnův dětský sbor, věnovala se ale také sportu. Vystudovala Státní konzervatoř. Po absolutoriu byla na základě konkursu přijata Jiřím Suchým do divadla Semafor. Tady hrála v Kytici, Smutku bláznivých panen, Kdyby tisíc klarinetů, Slečně v sedmé řadě, Vetešníkovi…. 
    Ve filmu debutovala v roce 1973 v komedii Třicet panen a Pythagoras. V dalších letech hrála ve filmu Malá mořská víla, Šestapadesát neomluvených hodin, Trhák, Vrchní prchni!, Smrt stopařek a díky úspěchu ústřední dvojice tohoto filmu Naftová-Patrasová, vzniklo obsazení hlavních postav v seriálu Arabela. Dáda nenatáčela jen v Čechách, pracovala ve Francii, Itálii, Německu, Holandsku, Maďarsku, Kubě…  Natočila několik alb dětských písniček.
    V roce 1987 Dáda odchází ze Semaforu, protože tu pro ni nejsou role a naplno se věnuje dětským pořadům. Moderuje Studio Kamarád, na kterém se současně podílí autorsky, cvičí s dětmi, zpívá, hraje v pohádkách. Po zrušení Studia Kamarád moderuje na OK3 a pak na TV Premiéra Baby studio, ve druhé polovině devadesátých let pak na ČT Kuřátka a Kouzelnou školku. Jezdí na turné, natáčí videokazety a otvírá v Kulturním centru Novodvorská Baby studio. Koncem devadesátých let začíná Dáda vydávat časopis, který se jmenuje jako ona. Současně s jejími deskami a videokazetami vycházejí knížky pro děti od Ondřeje Suchého, které na její hudební počiny navazují.
    Má svůj vlastní pořad Raníček s Dádou. Kde vystupuje společně s žížalou Jůlií.
  • Ilona Hálová, programová ředitelka 46. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana

Zpět

 

Kontakt

Multimediální Tvůrčí Dílna (MTD)
SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Výmolova 169 150 00 Praha 5 Radlice

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode