5. ročník Mezinárodního filmového festivalu animovaných filmů Anifilm 2014

05.08.2014 00:42

Štáb MTD se poprvé letos zúčastnil festivalu v Třeboni a podařilo se mu vyzpovídat řadu významných českých i zahraničních tvůrců. Natočená videa jsou zde na našich stránkách dostupná všem nejen neslyšícím.

Festivalu se zúčastnil štáb MTD ve složení Matěj Čipera, Barchyn Toktomatova a Michael Veselý. Tlumočení zajišťovala Klára Herčíková. Mladí neslyšící filmaři se účastnili programu festivalu od "Slavnostního zahájení festivalu" až po " Slavnostní zakončení festivalu ". Natočili svůj pohled na festival "Anifilm O5 očima MTD", krátké úvodní video "Než to v Třeboni začalo" a především velmi zajímavé rozhovory s osobnostmi, které na festivalu potkali. 

Rozhovory s osobnostmi festivalu v ČZJ: 

  • Tomáš Rychecký, výkonný ředitel festivalu Anifilm 05.
  • Michal Kubíček, člen uměleckého sdružení KREUS. Skupina KREUS čili univerzálně kreativní studio je umělecké sdružení kreativních lidí s audiovizuálním, grafickým nebo jiným výtvarným či dramatickým vzděláním. Na festivalu byla k vidění jejich animační outdoor akce "Animace hledá talent".
  • Mária Procházková, animátorka, režisérka a scénáristka. Součástí doprovodného programu festivalu byl i workshop "Zahrada v krabici", který organizovala filmová režisérka Mária Procházková spolu s kameramanem Martinem Štěpánkem ve spolupráci s nadací Proměny na podporu programu "Zahrada hrou". Výsledkem společného snažení zapojených dětí  se stal krátký animovaný film "Zahrada v krabici".
  • Martin Štěpánek, kameraman. Asi jediný český filmař, který k rozhovoru s neslyšícím nepotřebuje tlumočníka. Své znalosti znakového jazyka uplatnil již ve speciální verzi filmu "Kdopak by se vlka bál" pro neslyšící.
  • František Váša, animátor, scénárista a režisér loutkových filmů. Jako autor je podepsán například pod TV seriály "Pat a Mat" a " Jája a Pája " a mnoha dalšími za něž obdržel ceny v Kanadě, USA i v Evropě. Je také autorem více než 50 skečů s loutkami a maskami divadla Sklep.
  • Haiyang Wang (CHIN), animátor, malíř a režisér. Pozornost v zahraničí si získal animovanými filmy "Freud, Ryba a Motýl" (2009) a "Dvojitý Fikret" (2012).Oba vznikly vyjímečnou technikou kresby pastelu na jediný kus na brusného papíru, opakovaně gumované a znovu kreslené.
  • Kristina Dufková, animátorka a režisérka. Pražskou FAMU absolvovala v roce 2008 úspěšným a několika cenami ověnčeným filmem "Usnula jsem". Režírovala pohádku "Jak na Šumavě obři vyhynuli" z celovečerního animovaného filmu "Fimfárum do třetice všeho dobrého". Ilustruje také knihy a vytvořila několik videoklipů.
  • Roman Tesáček, střihač, člen štábu Anifilmu a lektor MTD. Spolupracoval s Pavlem Kouteckým na animovaném seriálu "Dějiny udatného českého národa" a celovečerním filmu "Husiti". Jako střihač se také podílel na krátkých filmech Jakuba Kouřila Malý Cousteau a M.O. stejně jako na snímku Cagey Tigers režiséra Aramisova, který byl v roce 2011 nominován do studentské sekce Cinéfondation na festivalu v Cannes.
  • Martina Voráčková, dramaturgyně úspěšného projektu Animánie a lektorka workshopu animace na festivalu.
  • Marek Skrobecki (PL), výtvarník, scénograf a režisér specializuje se na klasickou loutkovou animaci. Svůj jedinečný styl našel ve snímku Dim (1992) s loutkami v životní velikosti. Své zkušenosti využil při tvorbě oceňovaných filmů Ichthys (Ryba 2005), Péťa a vllk (r. S. Templeton 2006), který získal Oscara, Danny Boy (2010) a The Flying Machine (Létající stroj 2011).
  • Phil Mulloy (UK), animátor, výtvarník, scénárista a režisér hraných filmů. Animaci se začal věnovat až v koncem 80. let.  Spolupracoval s televizními kanály Channel 4, Canal +, BBC a MTV. Je držitelem dlouhé řady cen.
  • Mark Shapiro (USA), specialista na marketing a brand management. Působil ve společnostech jako Nike, Town & Country Magazine nebo Upper Deck. Od roku 2007 řídí marketing studio LAIKA i jeho elovečerních filmů a buduje strategii značky.
  • Ferenc Cakó (HUN), grafik, malíř a spisovatel. Vytvořil celou plejádu filmů, seriálů a reklam. Je laureátem mnoha významných cen. V roce 1996, jako první na světě, předvedl působivou techniku pískové animace naživo, kterou diváci sledují při jejím vzniku. Je docentem na Vysoké škole užitých umění v Šoproni.
  • Philippe Moins (BEL), propagátor belgického animovaného filmu, spoluzakladatel a spoluředitel prvního belgického festivalu animovaných filmů Anima, autor stovky komiksových příběhů. Působí také jako pedagog na École nationale supérieure des arts visuels (la Cambre) v Bruselu.
  • Eija Saarinen (FIN), přednáší na finské Univerzitě aplikovaných věd v Tursku, kde také vede a produkuje natáčení studentských filmů. Společně se známým estonským režisérem Priitem Parnem stála u zrodu oboru animace na této Univerzitě.

Zpět

Kontakt

Multimediální Tvůrčí Dílna (MTD)
SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Výmolova 169 150 00 Praha 5 Radlice

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode